Luxemburg forum

Volledige versie: Wat is je favoriete streek in Luxemburg?
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Alhoewel maar een klein landje is er in Luxemburg een enorme variatie v.w.b. bebouwing, bebossing, vlakke en bergachtige gebieden, kleine dorpjes tot grote(re) steden.
Welke regio trekt jou het meeste? Klik hierboven op de poll en vermeld jouw favoriete stre(e)k(en).
Mijn Luxemburgse streek is de omgeving van Wiltz. Mijn "kennismaking" met Wiltz was in 1968 met een scoutingkamp. Wiltz is nl een internationaal, ik noem het maar scouting gebied. Er zijn diverde soorten mogelijkheden om daar te verblijven. Oa in tenten op diverse terreinen, maar ook in blokhutten en challets. Toen nog erg primitief. Waterkraan/pomp en iets met een dak waar je kon hurken om droog je behoefte te doen met het gat en vallen maar principe.

Zoals op vele plaatsen in Luxemburg is er in WO2 ook gevochten in Wiltz. Hoe dat daar zo'n beetje ging tijdens het Ardennen offessief kan je in een klein, maar interressant museum bekijken wat ligt bij het Kasteel van Wiltz. Ook zijn op diverse plaatsen in Luxemburg kanonnen en zelfs tanks geplaatst te nagedachtenis aan WO2. Veelal staan die bij de toegangswegen van een plaats. Naast het oorlogsmuseum is bij het kasteel van Wiltz een openluchttheater waar uitvoeringen van diverse pluimage (muziek, toneel operarette.) opgevoerd worden. In de bijgebouwen bij de binnenplaats van het kasteel is een bejaardentehuis.

Het uitgaansleven in Wiltz is zacht gezegd saai. Wel veel kroegjes, maar ala tv met tl verlichting, wat geen reden is om een lekker glas Simon Regal bier te drinken. De brouwerij van Simon ligt ook in Wiltz, zo'n beetje op weg naar het vliegveld, waar sportvliegtuigen kunnen landen en weer airborn kunnen gaan. Op het vliegveld is ook een paraclub gevestigd. Leuk om een middagje (za/zo) te gaan kijken.

Als je dan toch naar het vliegveld gaat, ga dan ook even aan bij de 12 staties, die de lijdensweg van Jezus uitbeelden. Elke statie is gemaakt van een steensoort die in Luxemburg voorkomt. Het ligt rechts van de weg naar Wiltz airport. Er is daar ook een iets voor een openlucht kerkdienst en een monument voor de mensen die omkwamen tijdens de oorlog. Een kruisbeeld wat op het altaar staat, is gemaakt van granaatscherven. Ook heb je daar in alle rust een mooi uitzicht over Wiltz.

Wandelen: Dat kan je in de omgeving in overvloed in een mooie natuur.
Hotels: Bij het kasteel is er eentje en de hoofdweg naar beneden volgen kom je links langs
Hotel Bo Sejour. (met garantie verkeerd geschreven, maar je spreekt het zo uit.) De keuken is zeer aan te bevelen en de kamers zijn iets gerelateerd, maar hebben toch wat. Als ik een cijfer mag geven, dan is het toch een dikke 7!
Winkelen: Dat kan je in de hoofdstraat, waar diverse winkels zijn, maar aan een ochtend heb je tijd genoeg over.

Tot zover Wiltz, mocht je vragen hebben, dan stel je ze maar.